Светът призна! Древните българи са измислили кльомбата @!

СВЕТЪТ ПРИЗНА! Древните българи са измислили кльомбата @!

Най-ранната документирана употреба на символа @ (кльомба) е в български превод на гръцка хроника от 1345 г., съобщава Би Би Си. Документът се намира в библиотеката на Ватикана.

Символът е използван като първата буква в думата „Амин“. „Защо е използван в този контекст е мистерия“, пишат от изданието.

Advertisement:

Главен „виновник“ за превръщането на @ в символ на интернет ерата е Рей Томлинсън, който почина миналата седмица. Неговото изобретение – имейлът – може да се смята за най-ранната форма за комуникация в световната мрежа.

Томлинсън използва именно този символ да разделя потребителското име от името на услугата, която той използва за електронните си съобщения, тъй като @ рядко се използва в операционните системи и е малко вероятно да доведе до евентуални софтуерни проблеми.

Advertisement:

„Символът @ е присъствал в пишещите машини преди края на 19 век“, казва Кейт Хюстън (Keith Houston), автор на книга за по-рядко използваните пунктуационни знаци.

„Изглежда е бил основен знак, който за читателите е значел „една бройка от продукта е на такава цена“, добавя той. Например, „12 батерии@1 евро“ означава, че всяка от тези 12 батерии се продава за 1 евро.

През 2000 г. италианският академик Джорджо Стабиле (Giorgio Stabile) забелязал, че всяка нация използва @ в различен смисъл. На турски означава „роза“, за норвежците – „свинска опашка“, за гърците е символ на малко пате. За унгарците пък е червей, пише Офнюз.бг.

Ние го наричаме „маймунка“, в Германия и Холандия – „опашка на маймуна“, в Китай – „мишка“, в Италия и Корея – „охлюв“. Датчаните наричат символа „хобот на слон“, руснаците – „куче“, израелците – „щрудел“, а чехи и словаци – „рулце“.

Източник: bradva.bg

Advertisement:
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *