Неподозираните ползи от свинската мас

Неподозираните ползи от свинската мас

За ползите от свинската мас се спори от много години насам. Диетолозите са категорични, че този продукт носи много повече ползи, отколкото вреди, най-вече защото се усвоява по-добре от месни продукти и е пълен с полезни вещества.

Установено е, че в свинската мас се съдържа арахидонова киселина, която участва в изграждането на клетките на организма, пише gotvach.bg

Advertisement:

Тя подпомага образуването на много от хормонитеи участва в обмяната на холестерола.

В състава на свинската мас се откриват още важни мазнини и ценни незаменим мастни киселини. Биологичната активност на мазнини в маста е пет пъти по-висока от тази на маслото и говеждата мазнина.

Освен това, след загряване, хранителните качества на свинската мас нарастват, благодарение на увеличение на арахидонова, олеинова и стеаринова мастни киселини. Поради това е препоръчително да запържваме продуктите именно в свинска мас.

Advertisement:

Свинската мас спомага за намаляване на теглото. Съдържащите се в нея ненаситени мастни киселини, лецитин и мастноразтворимите витамини спомагат за пречистване на тялото от токсините и мазнините. В нея има още витамин А, D и Е, които спомагат за поддържане на баланса на полезните вещества в организма.

Учените са установили, че свинската мас нормализира работата на бъбреците. Полезна е още при заболявания на белодробната система и за профилактика на раковите заболявания, благодарение на свойството да чисти токсините. Освен това, активните вещества в свинската мас пречистват кръвоносните съдовеот лошия холестерол.

Сред многото свойства на свинската мас е и подобряването на паметта. Учените са категорични, че парче бекон преди изпит или важна среща активно стимулира умствената дейност.

Освен всичко казано дотук, е установено още, че свинската мас е полезна и за сърдечно-съдовата система. Освен витамините А и Е, официално признати за витамините на младостта и красотата, съдържащата се в продукта арахидонова киселина отговаря за нормалното функциониране на сърдечния мускул.

Лецитинът в нея пък има благотворен ефект не само върху сърдечната дейност, но и върху тази на кръвоносните съдове на главния мозък.

Advertisement:
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *