Истинската история на Косьо Самоковеца!

Истинската история на Косьо Самоковеца!

Има два вида бандити. Едните престъпват закона, за да осигурят живота си. Другите – за да го осмислят. За Константин Димитров да бъде бандит беше най-големият шанс в краткия му живот.

Шансът го направи богат и известен. Малшансът дойде, когато в компанията на красива жена Самоковеца забрави, че Амстердам не е София и никой не охранява гърба му. Самоковският бизнесмен Константин Димитров често използвал фразата “Поръчан си“. Това означавало, че има поръчка да бъдеш убит. Срещу съответно заплащане. На 6 ноември, на излизане от най-големия магазин за диаманти в Амстердам на площад “Дам“, Константин Димитров изобщо не разбрал, че този път поръчаният е той. Убиецът, дребен холандски бандит, не му оставя време да реагира. Краткият живот на Косьо Самоковеца завърши като на кино, на площада до кралския дворец в Амстердам, с два изстрела от упор.

Advertisement:

Стартът на Косьо

Кариерата на Константин Димитров изцяло се вмества в калъпа на избраниците на съдбата в условията на специфичния български преход: бедно провинциално момче получава внезапно огромни възможности за развитие изцяло по модела на дузина вече митологизирани личности от подземния свят. Звездният миг за Самоковеца идва през 1995 г., когато се включва много активно във войната между съгражданина си Юри Галев и Георги Илиев – брата на основателя на групировката ВИС Васил Илиев. След престрелка в хотел “Рила“ в Боровец, където Самоковеца работи като портиер, усърдието му е възнаградено и започва да получава по-сложни задачи, определяни като “мокри поръчки“.

Покрай тези добре платени услуги през следващите няколко години Самоковеца влага много енергия и изобретателност, за да отвоюва запазени територии от Юри Галев. Победите помпат самочувствието му и през 1996 г. той вече се чувства достатъчно самоуверен, за да може самостоятелно да контролира собствен участък в района на граничните контролно-пропускателни пунктове Капитан Андреево и Ново село. Косьо държи контрабандата с микробуси, в които се превозват дрехи, цитрусови плодове и захарни изделия. Услугите на Самоковеца се състоят в подмяната на фактури. Върху вносителите, които отказват да работят с измами, се оказва “митническа преса“ – камионите им се разтоварват и описват стока по стока в продължение на няколко дни. В други случаи им се подхвърлят пакетчета дрога, като митничарите предварително са уведомени къде да заострят вниманието си.

Крайни пунктове в тази схема са митниците в Хасково, Пловдив и Кърджали. По това време контрабандистът Николай Методиев-Пилето има значително по-силни позиции от Самоковеца. НСБОП се намесва и след отчитането на “разбит контрабанден канал“ край Малко Търново Самоковеца става началник на Пилето, който няма друг избор, освен да работи за него. Влиянието на Самоковеца се увеличава и той си извоюва правото да се отчита само на двама души – на любимия премиерски ресторантьор Славчо Христов, който му гарантира политически протекции, и на президента на “ВАИ Холдинг“ Георги Илиев. Характерно за Самоковеца е, че винаги е проявявал известна лоялност към групировката ВИС, от която е произлязъл. За кратко време е изкушен да работи самостоятелно, но след остър разговор с Жоро Илиев е принуден да приеме условията му. След идването на власт на НДСВ Самоковеца се съобразява единствено с него, а разходите му чувствително намаляват, тъй като новите управляващи нямат партийна централа, към която всеки месец да текат постъпления. Вместо това подпомага отделни политици, което е много по-изгодно за него.

Договорът на финансовото министерство с английската консултантска компания “Краун Ейджънтс“ за митниците беше засекретен с аргумента, че не трябва да стигне до мафията. Тогава в пленарната зала за пръв път се спомена името на Константин Димитров-Самоковеца. Факт обаче е, че след идването на “Краун Ейджънтс“ в България влиянието му не само че не намаля, но дори се увеличи.

Враговете на Косьо

Възходът на Самоковеца е по време, когато двете силови групировки ВИС и СИК са достигнали етап от развитието си, в който противоречията се решават чрез преговори. Той така и не успява да свикне с това.Твърди се, че зад бомбата на бул. “Цариградско шосе“ на 18 април т. г. стои Самоковеца. Взривът не успява да ликвидира един от основните му конкуренти в контрабандния бизнес Иван Тодоров-Доктора. Косьо и Доктора имат вили-близнаци, но никога не са хранили симпатия един към друг. След взрива между тях има кръвна вражда. Самоковеца има врагове и вътре във ВИС. Неприязън към него храни Методи Методиев, по-известен като Мето Илиянски – третият най-важен човек в йерархията на ВИС след Жоро Илиев и Николай Цветин. Седмица преди убийството на самоковския бизнесмен той изчезна при твърде странни обстоятелства. Източници, близки до него, твърдят, че е знаел какво предстои и се е “каширал“. Според други вече е мъртъв.

В България Самоковеца се движеше с многобройна и много професионална охрана. Куршумите го застигнаха на централния амстердамски площад “Дам“Мето Илиянски е бил крайно подозрителен и мнителен и никога не излизал без охрана. Живее на глуха улица в Бояна, която постоянно е запушена от два автомобила. Никой не може да мине незабелязано през този обръч. Въпреки това непосредствено пред входа охранителите подритвали дори боклукчийските кофи и ако се усъмнели, ровели в тях, за да не би сред отпадъците да има скрити наемни убийци. Особено атрактивно било да се наблюдава как Мето ходи да вдига щанги.

При влизането и излизането от фитнесзалата бодигардовете му го покривали с метално одеяло. Самоковеца възприема подобна тактика и когато се прибира в апартамента си срещу градинката на НДК, минувачите често остават със заблуждение, че се снима някакъв екшън. В София такива мерки за сигурност практикуват още гъркът Христофорос Таки от ВИС и създателят на “Аполо“ Златко Баретата – двама души, които също са сред враговете на Самоковеца, тъй като ги конкурира в бизнеса с дрогата.Мето и Косьо привидно поддържат добри отношения и често са били забелязвани на една маса в ресторант “Талисмана“ да разговарят приятелски.

В такива моменти заведението било затваряно за външни посетители, тъй като се изпълвало с охрана.Бизнесът и на двамата се крепи върху влиянието им сред определени кръгове. Силата на Самоковеца се изразява във връзките му с митническата администрация и с хора на възлови постове в НСБОП и ДНСП. Мето Илиянски има по-голямо влияние в общината, СДВР и складовата база “Илиянци“, която открай време е своеобразен център на контрабандата. Косьо и Мето контролират и добре организирани низови структури, които по принцип не си бъркат териториите.Въпреки всичко Самоковеца мразел Мето, защото се държал високомерно спрямо него и живеел в София по-отрано. А Мето, който е човек на убития лидер на групировката Васил Илиев, трудно приема факта, че е изместен от човек от “трудовите войски“ на групировката. Не възразявал открито срещу тази несправедливост, защото знаел, че Самоковеца не се спира пред нищо.

Стилът на Косьо

Самоковският бизнесмен слага ръка върху бизнеса с наркотиците, след като е елиминиран Леонид Фотев – Льонята Джуджето. Наследяват го двама от хората на Самоковеца – Антон Милтенов-Клюна и Димитър Вучев-Демби. За Мето остава да работи Илиян Варсанов, но обемите са несъпоставими. Нещата стават още по-трагични след опит Варсанов да бъде убит. Бизнесът с горивата е запазен периметър на Димитър Димитров-Маймуняка. След убийството му тарторът вече е Самоковеца.

Пак тогава той слага ръка и на дубайското карго.Хора на Косьо стоят зад много от стрелбите в последните две години в София. Стил на напористия самоковец е да сплашва дори собствените си хора, за да е гарантирано, че винаги ще правят само това, което той иска от тях – без никакви самостоятелни инициативи. На 6 март т. г. случайно преминаващ автопатрул в жк “Белите брези“ спаси от атентат Цветан Василев – Цецо Хафти, който също създавал ядове на началника си. След този случай Хафти става мек като памук, тъй като е наясно кой е бил поръчителят на стрелбата.

Кичозният хотел на Самоковеца в Боровец “Константин Палас“ – демонстрация на възможности и липса на вкусСвързват го и с бомбата, която гръмна на ул. “Липа“ № 2 в столицата на 25 януари. Тя трябвало да стресне мъж с прякор Пешо Кучето, който по принцип работел за него. В същата кооперация обаче живееше и служителят на “Краун Ейджънтс“ Кристиян Хенриксен и взривът беше възприет като атака срещу мобилните групи, в които датчанинът по това време участваше. Всъщност Самоковеца не е имал основание да му се сърди за нещо. Твърди се обаче, че е негова заслугата Красимир Демиров да бъде отстранен като шеф на мобилните групи. Самоковеца нямал никакви възражения срещу неговия наследник.

Избиване на комплекси

Официалният бизнес на Самоковеца минава през фирмите “Косьо 99-Константин Димитров“ ЕТ, “Арис“ ЕООД, “Боро Травел“ ЕООД, “Борогруп Травел“ ООД, “Борогруп Травел Лондон“ ООД, “Чамкория“ ЕООД и “Данс-2“. Съпругата му Ангелина е във фирмите “Ангелина 2001-Ангелина Димитрова“ ЕТ, “Анги-Ангелина Ангелкова“, “Тандем 2001“ ЕООД и “Хера Секюрити“ ООД. Нито една от изброените фирми не е декларирала доходи, които да отговарят на стандарта им на живот. В рамките на 6-7 години Самоковеца претърпява много видима метаморфоза. Докато повечето от родните мафиоти се съсредоточават в покрайнините на София, той си купува апартамент на самия пъп на столицата. И още няколко в престижни квартали. Въпреки че постоянно пътува в чужбина, често пазарува по централния булевард с нарочен стремеж да бъде забелязан. Когато влиза в магазина Zegna на бул. “Витоша“, три коли със затъмнени стъкла, с които се движат той и охраната му, блокират движението. Пътните полицаи по булеварда познават номерата на бронираните му автомобили и се правят, че не забелязват това нарушение.

Империята на Косьо

Константин Димитров никога не се е занимавал пряко с контрабанда. Структурата, която ръководи, си има директори с точно разписани отговорности и задължения. Генерален директор в империята на Косьо е Ники Пилето, който се занимава с китайското и турското карго. Обмитява на Горубляне и на Митница Варна, като четири от пет камиона минават на вдигната бариера. Официално Пилето се занимава със спедиторска дейност с два камиона. И той беше сплашен с бомби, понеже не слушал достатъчно Самоковеца. Едната гръмна пред къщата, в която живее, а втората – пред офиса на приятелката му, столична адвокатка.

Advertisement:

“Пилешки“ трик е маскирането на стоката като строителни материали, за да се плати в пъти по-ниско мито. Беше заловен в такава схема при успешна акция на МВР. Последва и обвинение в самоуправство, тъй като се опита зад гърба на полицията да разпломбира камионите и да подмени стоката в тях. В Софийския районен съд се говори, че прокурор от Върховна касационна прокуратура лично е изискал разследването. Обвинение срещу Пилето все още не е предявено. Той плати 10 хил. лв. парична гаранция, а в сряда Софийският градски съд добави към тях още 5000 лв. В момента си ги възстановява с активна работа по познатите схеми. Под него е Тони Виетнамеца, който поддържа връзки с получателите на стоката.Друг сътрудник на Пилето е Ники Китаеца, който се е специализирал в измамите с митническо складиране. Врътката, която се прави, е с т. нар. временно складиране.

През деня се обявява броят касети или кашони, но не се представят документи за стоката. През нощта бригада от черноработници на Ники Китаеца разтоварва част от стоката или я подменя, така че да се доближава до описаното във фактурата. С посредническа дейност се занимава и Дебелата Ирина, която обмитява на Горубляне, Суходол и Драгоман. На нейно име няма регистрирана фирма.

Бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов: “Хората на Самоковеца в НСБОП бяха пенсионирани с почести“ Пешо Кучето е отговорник по китайско карго, захарни изделия и ядки. Хафти – за горивата и дубайското карго. Николко Колев, или Кольо Македонеца върти контрабанда с пилешко месо и субпродукти през Кулата. Въпреки че фигурира в някои разработки на НСБОП, е успял да получи българско гражданство. Специалитетът му е внос на “замразени мариновани бутчета“. През август в Петрич беше застрелян Тодор Захариев-Бурсука, който се водеше негов сътрудник.В Косьовата дружина е и Стефан К., който се занимава предимно с внос на свинско и телешко, отново през Кулата.

Най-голяма битка се очаква за преразпределението на пазара на дрогата. След смъртта на Самоковеца главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов допусна, че неговият наследник ще е Антон Милтенов-Клюна. Това е един от най-доверените хора на Самоковеца, но няма потенциал да стане лидер. За него казват, че е “на един шамар живот“. Контактите му са на ниво мутри. Клюна, както и Демби контролират софийския наркопазар. Милтенов пробва да разшири влиянието си в посока Русе, но не успя. Полицейска акция осуети намеренията му.

На рождения му ден в “Биад“ демонстрира близост със скандалния водещ Боби Цанков. Твърди се, че измамите с рекламни игри, за които прокуратурата му предяви обвинение, са били съгласувани с Клюна. Пак негови хора охраняват радиоводещия. Според някои източници взривът срещу Доктора е дело на т. нар. пернишка група, която се ръководи от Рашо. Това е “силовакът“ на Самоковеца. Бригадата му се състои от момчета на по 23 години, чиито физиономии не се разпознават от софийските полицаи. Те изпълняват типични силови акции. През останалото време се занимават с квартирни обири, кражби на МПС, грабежи и рекет. Рашо е бил в едно от сепаретата по време на инцидента на 7 срещу 8 ноември в дискотека “Ескейп“. На неговите хора приписаха и последвалия взрив пред кафенето на агенцията за манекенки “Визаж“.

Агент Косьо

Почти всички подземни босове в България в даден момент са сътрудничили на службите. Доктора и Косьо са особено активни в това отношение. Твърди се, че двамата се надпреварвали кой да разкаже повече за конкурента си. Резултат от това доносничество са няколко разработки от типа на “Рони“ и “Приятели“, които никога не са стигали до прокуратурата, тъй като отношенията между НСБОП и НСС наподобяват тези между Доктора и Самоковеца. В стремежа си да съберат повече компромати едни за други контраразузнавачите и антимафиотите толерират своите информатори. Самоковеца използва това много умело и успява чрез доноси да отстрани редица свои конкуренти.

Мадам Чен е експулсирана от страната като “заплаха за националната сигурност“. Всъщност това е отмъщението на Косьо, че тя не се подчинява на указанията на хората му къде и как да обмитява. Преди това е убит доайенът на китайската общност у нас – Дебелия Лу. Бащата на Чен е пребит до смърт от хора, облечени като служители на Специализирания отряд за борба с тероризма. Самоковеца има пръст и в изгонването на косоваря Фере и грузинците Заа Цацавидзе, Паата Блиадзе и Денис Тюркмен. Всички те са били в обкръжението на Фатик.

Известни са и добрите контакти на Косьо с хора от СОБТ. В началото на годината в Солун е заловен с амфетамини Александър Василев, който е действащ служител на отряда и поддържа публично връзки със Самоковеца. Осем барети напуснаха МВР доброволно, след като стана известно, че са работили за Самоковеца, без да им бъде потърсена отговорност. В папката, която ексшефът на НСС ген. Атанас Атанасов е предал на министър Георги Петканов преди да напусне, според хора от службата липсвала най-интересната част от разработката.По времето, в което шеф на сектор в НСБОП е Асен Йотов, липсват разработки за контролираната от Самоковеца контрабанда. “Оперативен чадър“ над него е осъществявал и Цветан Лозанов, до когото би трябвало да достига информация за разширяващото се влияние на Самоковеца в сферата с наркотиците. Константин Димитров е “прихващан“ от службата случайно покрай разработки за Пилето и Хафти.

Джиповете на Самоковеца редовно предизвикваха задръствания по централните булеварди, но полицията се правеше, че не забелязва това

След инцидента с джипа на Самоковеца и находката на вестник “Дневник“ за негова стара присъда, която никога не е влизала в сила, НСБОП активно работи по него. Последното му излизане от страната през ВИП-а на Аерогара София било филмирано, твърдят запознати. Снимките обаче не били заснети по реда, който предвижда Законът за специалните разузнавателни средства, и следователно не са доказателство. Зам. главният прокурор Христо Манчев отправи основателен упрек към МВР, че е оставило самоковския бизнесмен да излезе от страната със 153 хил. евро. Споменаването на този факт не е достатъчно основание прокуратурата да предяви обвинение срещу него, а след смъртта му разследването вече може да се счита за провалено. Сигнал за подготвян арест стигнал до Самоковеца, докато бил в Португалия. Вместо да се върне в България, той предпочел да отскочи в Холандия. По всичко личи, че информацията към него е изтекла от МВР. По същия начин стана известно, че Самоковеца е натопил братята Пехливанови за взрива, който избухна на метри от бронирания му джип тази година.

Фаталната Цеци

Смъртта на Константин Димитров съвпада с един от най-романтичните периоди в живота му. Макар че законната му съпруга Ангелина е бременна, той изживява бурен роман с манекенката Цеци Красимирова – бивш модел на “Визаж“ и настоящ на “Ексграунд“. Цеци е фаталната жена, която преобръща живота на Самоковеца на 180 градуса. Заради нея той пренебрегва правилото си да не ходи по заведения. Тя е причината две компании “добре облечени бизнесмени“ в дискотека “Ескейп“ да започнат ръкопашен бой, преминал в стрелба в препълненото заведение. Заради нея бизнесменът, който в България се движеше с два джипа бодигардове, сред които има боксьор и няколко бивши барети, на централния площад в Амстердам оголи защитата си и допусна най-голямата грешка в живота си. Последната. Ако сенчестите босове не успеят да се договорят, подялбата на наследството на Самоковеца ще е много по-кървава от това, което последва след разстрела на Поли Пантев на остров Аруба. Очаква се двама души да си разпределят двете основни направления в бизнеса на Самоковеца – контрабанда и наркотици. Прякорите им са Доктора и Баретата.

Настъплението на сръбската мафия

Земунският и Сурчинският клан са сръбските аналози на групировките ВИС и СИК. Сурчинската групировка е създадена през 90-те години, а от нея произлиза Земунската. До неотдавна двете криминални структури действат като едно цяло, като координират своите операции и щателно разграничават сферите си на влияние. И едната, и другата групировка имат твърди позиции в държавния апарат и армията на Сърбия. Има техни прокурори и съдии, които могат да вкарат или да не вкарат в затвора когото поискат. Двата клана поддържат финансово генерали и полковници в спецслужбите и силовите министерства. Зоран Джинджич е бил принуден да договаря с главатарите на двата клана отстраняването на Милошевич от власт. Клановете му декларират лоялност и поставят свои условия.Лидерът на Сурчинската групировка Любиша Буха, по прякор Чуме, се интересува повече от икономическите позиции – негови строителни фирми след падането на режима на Милошевич получават изгодни държавни поръчки за строителство и ремонт на автомагистрали. Земунците си запазват старите приоритети, като най-голяма активност проявяват в търговията с наркотици и отвличането срещу откуп на хора.

Преди година най-богатият бизнесмен в Сърбия, собственикът на “Делта холдинг“ Мирослав Мишкович, е откупен за 3.5 млн. евро. Влиянието на земунците расте. Въпрос на време е Чуме да прояви неблагоразумие: скарва се с лидера на конкурентния клан Милорад Лукович. Резултат на започналата война е и убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич. Убийството на Константин Димитров-Самоковеца се подрежда в дълга поредица атентати, в които би могъл да се търси сръбски почерк. В този списък са покушенията срещу Емил Димитров-Макарона, Илия Павлов и Филип Найденов-Фатик.В средата на 2002 г. е задържан сръбският мафиот Сретан Йосич. Изтича информация, че го е “изпяла“ българска мутра с инициали К. Д. Йосич е екстрадиран в Холандия и страницата привидно е затворена. Твърди се обаче, че е имало няколко смъртни присъди. Едната била за човека, който е издал Йосич в България.

Другите – за висш прокурор и за бивша барета, които не изпълнили договорка с хората на Сретан Йосич. Тя е осуетена след сигнал в НСБОП, че се подготвя бягството на бандита, издирван за убийство в Амстердам и за оръжеен бизнес в Германия. Твърди се, че Сретан Йосич е бил в България с конкретни планове за производство на синтетична дрога, които не успял да осъществи. След атентата срещу премиера Зоран Джинджич и атаката срещу Земунския клан сръбските власти нанасят сериозен удар върху групировката. Разбита е верига от нарколаборатории. Предполага се, че част от бизнеса е изнесена в България. В подкрепа на това твърдение изненадващо е разстрелян Филип Найденов-Фатик, който няма много врагове у нас и е контролирал основните канали за амфетамини. На 9 юли т. г. е атакувана нарколаборатория в Дупница, която се свързва със Самоковеца. Антимафиотите откриват субстанция за производство на амфетамини, таблетираща машина и незаконно оръжие. Твърди се, че Самоковеца имал амбиции да завладее изцяло бизнеса на Фатик и че това противоречало на намеренията на сръбската мафия.

Източник: bradva.bg

Advertisement:
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *